Spagetti carbonara e una cocacola...

måndag 2 april 2012

Här kommer ett recept på en storfavorit här hemma, spagetti carbonara (titeln är förrästen en gammal italiensk låt, spagetti carbonara e una coca cola....). Det finns nog väldigt många varianter att tillaga denna rätt, med grädde etc. Men jag gillar allra mest denna enkla och typtiska italienska varianten utan grädde. Jag gör varje portion för sig för att det ska bli perfekt, tar lite tid men ack så gott.


Det här behöver du
Spagetti 
Bacon (helst ska det vara Guanciae, kindfläsk. Men det hittar jag inte på min mataffär så fint skuren bacon går också utmärkt).
Riven parmesanost (gärna färskriven)
Salt och peppar
Ett ägg per tallrik


Stek bacon 
Koka upp det väl saltade vattnet (det ska vara salt som medelhavet). Mycket vatten.
Koka pastan al dente (prova den minst två minuter innan utsatt koktid, slå av vattnet när du fortfarande har mycket tuggmotstånd på spagettin)
Lägg undan en del av vattnet i en separat kastrull innan du häller av spagettin


Så här förbereder du en tallrik/portion
Ta en kastrull och ställ den på svag värme (typ 1). Lägg i 3 - 4 matskedar av spagettivattnet, 1 - 2 matskedar parmesanost, bacon och peppra väl med svartpeppar. Tillsätt spagetti till en portion och kläck ett ägg över. Rör runt i en till två minuter till det blir en krämig sås. Det får inte vara för varmt, ägget får inte stelna eller klumpa sig utan det ska bli en slät gul sås till spagettin. Lägg upp på en tallrik, peppra, servera och njut, gärna med en god grönsallad till. Add a comment »

This entry was posted on måndag 2 april 2012. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Använder Blogger.